CONTINUE LUCHTZUIVERING MET SPECIAAL FIJNSTOF FILTERSYTEEM

Het fijnstof filtersyteem in Urban Oases vangt niet alleen fijnstof af (alle deeltjes van 500 nanometer en groter), maar ook ultrafijnstof (alle deeltjes van 1 tot 500 nanometer).

Het resultaat is bijna 100 procent (99,99) schone lucht.

Schone lucht 99.99%

Hoe werkt het fijnstof filtersyteem?

Deze superieure manier van fijnstoffiltering op basis van elektrostatische afstoting is een uitvinding van drs. ing. Bob Ursem. Hij bedacht een wand van dunne, metalen draden en daarachter een geaarde metalen plaat. Wanneer de draden onder hoge spanning worden gezet, stromen er elektronen af die in botsing komen met de fijnstofdeeltjes in de lucht. Hierdoor zijn de fijnstofdeeltjes net als de platen positief geladen en stoten deze twee elkaar af. De fijnstofdeeltjes worden door het elektrische veld naar de geaarde of negatief geladen metalen plaat gestuurd, waar ze vervolgens aan blijven plakken.

Het fijnstof filtersysteem heeft een verbruik van 30 watt en is daarmee energiezuinig. De Platen die door de opeenstapeling van fijnestofdeeltjes vervuild raken, zijn eenvoudig met alcohol te reinigen. Dit materiaal is weer te verwerken in bouwmateriaal, zoals bakstenen en asfalt

‘Minder fijnstofdeeltjes in de lucht heeft een positieve invloed op je gezondheid en op klimaatverandering.’

drs. ing. Bob Ursem

Bob Ursem is onderzoeker en wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin TU Delft, een onderdeel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Onder zijn leiding wordt hier onderzoek gedaan naar eigenschappen van planten en hun toepasbaarheid in de techniek.

Fijnstofreductiesysteem

Ursem studeerde biologie, scheikunde en natuurkunde en promoveert in 2020 op zijn idee voor een fijnstofreductiesysteem en de impact daarvan. Het idee ontleende hij aan een observatie in de natuur: deeltjes in de lucht zijn door wrijving negatief geladen en stoten af op per definitie negatief geladen scherpe bladpunten, waardoor ze omhoog bewegen.

Missie

Met het fijnstof filtersysteem hoopt Ursem een wereldwijde bijdrage te leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit en de gezondheid van mensen. Ursem: ‘Fijnstof is veel schadelijker voor de mens dan CO2. Via de longen en je bloed gaat het in alle vitale organen zitten. Bovendien heeft fijnstofreductie ook invloed op klimaatverandering: minder deeltjes in de lucht zorgen zelfs voor een minder extreemheid van het weer.’

Primeur

Urban Oases is het eerste project waar Ursems fijnstof filtersysteem echt zichtbaar is. ‘Ik heb iets prachtigs bedacht en wil dat zoveel mogelijk mensen er profijt van hebben.’ Het fijnstof filtersysteem is inmiddels gepatenteerd en wordt via zijn bedrijf 1-Nano BV op de markt gebracht.

Nano BV
Vinkenweg 2
2231NS Rijnsburg 
tel. 085-7600340
info@1-nano.com
www.1-nano.com

Lees meer over onze innovatieve technieken:

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!